Néhány közérthető szó az épületenergetikáról és annak hasznosságáról:

Mivel is foglalkozik az energetika:

Egyszerűsítve az épületek energia fogyasztását határozza meg, megmutatja, hogy egy konkrét épület az üzemeltetéséhez mennyi bevitt energiát használ fel.

Mit mutat az energetikai osztályba sorolás:

A vizsgált épület mennyivel több energiát használ el, mint egy a vizsgált épülettel meggyező etalon épület.

Miért van rá szükség:

 

Az épületek energia takarékos felújítása egy igen összetett és bonyolult dolog,azért, hogy műszaki, energetikai és gazdasági szempontból a legideálisabb megoldást megtaláljuk szükséges egy szakember segítsége, aki az összes szempontot figyelembe véve megtervezi számunkra a lehető lekedvezőbb megoldást.

Néhány példa: – a falak hőszigetelési ideális vastagságának meghatározása felesleges plusz cm-k elkerülése, – melyik egység legyen először felújítva, ha nincs lég pénzünk az egész felújításra, melyik az a szerkezet ( fal, födém, nyílászáró, padló, tető, gépészet stb ) amely a bekerülési költségéhez képest a leggyorsabb megtérülést mutatja, – a helyszíni viszonyokat és az épületet figyelembe véve melyik az a megújuló energia amelyet alkalmazni érdemes.

Akkor lássuk a konkrétumokat:

Az energetikai tanúsítványt kiállításának szabályait a 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet határozza meg, az alátámasztó számítást az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet alapján kell elkészíteni.

Cégünk munkatársa rendelkezik a tanúsítvány elkészítéséhez szükséges TÉ jogosultsággal. A számításokat a WINWATT program segítségével, a minőségtanúsítási lap pedig a MÉK által kidolgozott nyomtatvány alapján kerül kiadásra a megrendelő részére. Minden esetben a tanúsítvány mellé a háttérszámítást is átadjuk a megrendelő részére, továbbá amennyiben az építmény átlagos vagy annál rosszabb besorolású, akkor felújítási és korszerűsítési javaslatot is tartalmaz a tanúsítvány, valamint az ennek megfelelő munkák elvégzése esetén milyen új minősítés érhető el.

Az épületenergetikai minősítés főbb feltételei:

– Első feltétel: az egyes határoló és nyílászáró szerkezetek rétegtervi hőátbocsátási tényezője U (W/m2,K) nem lehet nagyobb a rendelet által a szerkezetre előírt értéknél.

– Második feltétel: az épület fajlagos hőveszteség-tényezője q ( W/m3,K) nem lehet nagyobb, mint a rendelet által – az épület geometriájától függő – előírt függvényértéknél.

– Harmadik feltétel: az összesített energetikai jellemző értéke Ep ( kWh/m2,a ) nem lehet nagyobb, mint a rendelet által – az épület rendeltetésétől függő – előírt függvényértéknél.

– A vizsgált épület összesített energetikai jellemzője és a viszonyítási alap arányának százalékban kifejezett értéke alapján kerül meghatározásra az épület energetikai osztályba sorolása ( A+-tól – I-ig )

Igény esetén a komplett épület, illetve lakás energetikai felújításának tervezését is elvégezzük, meghatározva a konkrét anyagokat és szerkezeti megoldásokat, valamint a komplett gépészeti felújításokat. Kimutatjuk a felújítás utáni várható energia megtakarítás mértékét. A felújítási vizsgálathoz szükség esetén hőkamerás állapot felülvizsgálatot is tudunk végezni.

Cégünk régóta foglalkozik a megújuló energiák hasznosításával az épületek energia megtakarításának terén. Telepítettünk már fűtés és HMV rásegítő napkollektorokat, napelemeket talajszondás fűtéshez, talajszondás fűtéseket, szellőző rendszereket stb.